Basis beslag

Een Goed passend basis beslag zorgt voor gezonde voetten en een fijn lopend paard. Als een beslag niet passend is zal de hoef hiervan schade ondervinden en resulteren in een paard die niet lekker loopt.

Vaak zie je dat er de meest vreemde beslagen onder een hoef zitten om de zelf gecreeerde problemen te proberen op te lossen(wiggen zolen oplasstukken balken siliconen enz...), en word de basis uit het oog verloren.

De meeste paarden lopen het best op een gewoon simpel goed passend beslag, pas wanneer er (medische)redenen zijn zal er een aangepasd beslag nodig zijn.


Met een goed passend beslag word bedoeld een passend ijzer die ruim genoeg is en voorzien van een opzet. Zo'n Beslag kan enkel warm aangebracht worden!

Om een goed beslag te kunnen aanbrengen moet de hoefsmid beschikken over kennis van anatomie en werking van de voet. Ook moet de smid voldoende smeedvaardig zijn om de ijzers aan te passen aan de voet.

Wat er in de realiteit vaak gebeurd is dat mensen zonder diploma of mensen die een slechte opleiding hebben genoten zich uitgeven voor hoefsmid. Door een gebrek aan kennis word er vaak al niet goed bekapt en word er een te klein ijzer koud onder de voet geslagen met veel te zware nagels, zonder rekening te houden met de vorm van de voet. Steeds meer zie je zelfs paarden rond lopen op vier achterijzers! Dit is de manier om elke voet na verloop van tijd kapot te krijgen.

Laat u als eigenaar niet overhalen door deze lieden, hoe mooi de verhalen die ze vertellen ook zijn, hoe goedkoop ze ook zijn. Op den duur zult u duurder uit zijn aan dierenartskosten en aan een vakbekwame smid om dit weer op te lossen!


 

Opbellen