Rotstraal

Rotstraal is een vervalsproces van de hoornige straal. Rotstraal is te herkennen aan de zachte stinkende prut die uit de straalgroeven komt, meestal als eerste uit de middelste straalgroeve. Vaak loopt het paard hiervan niet kreupel als het tenminste nog geen ernstige vormen heeft aangenomen. 

Rotstraal komt eerder voor in de achterhoeven dan in de voorhoeven doordat de achterhoeven wat steiler en dieper zijn zullen deze langer nat blijven, ook staat het paard met zijn achterhoeven vaak minder proper omdat de meeste paarden achter in de stal mesten. Ook is het zo dat het vaker voorkomt bij paarden met smalle hoge hoeven met een slecht ontwikkelde straal en diepe straalgroeven.

De oorzaak is vaak een slechte stalhygiene, weinig (goed) uitkrabben van de hoeven, weinig beweging (door te weinig bewegen is er weinig hoefmechanisme en dus weinig doorbloeding in de ondervoet) en niet vaak genoeg laten bekappen.

De behandeling van rotstraal is belangrijk om het vervalsproces te stoppen. Als eerst zal de hoefsmid alle ondermijnde hoorn weg nemen en de straalgroeven helemaal openleggen. Vervolgens zal de eigenaar dagenlijks de hoeven moetten schoon maken en werken met een opdrogend middel (het bekendste middel is Egyptische zalf).

Opbellen