Hoefzweer/blein


De vrees van elke eigenaar van een paard. U komt bij uw trouwe viervoeter, en terwijl er de dag voorheen niets aan de hand was  staat uw paard nu ineens (ernstig)kreupel. 


Direct reden tot paniek? NEE zeker niet!


Een blein/hoefzweer is de meest voorkomende oorzaak van een kreupel paard.

Gelukkig is het in de meeste gevallen simpelweg op te lossen door de ontsteking open te snijden zodat de etter weg kan.


Zodra u constateerd dat uw paard kreupel loopt is het raadzaam de dierenarts of uw hoefsmid te benaderen. Als deze dan langs komt zal hij u bij twijfel vragen om met uw paard op een rechte lijn te lopen om vast te stellen op welk been uw paard kreupel is. Vervolgens zal de hoef gevisiteerd worden met een visiteertang om de exacte plaats van de eventueele blein/hoefzweer vast te stellen. in de meeste gevallen is er ook sprake van een opgezet been en veel pulsatie. 


Zodra de exacte plaats van de pijnlijkheid is vastgesteld zal geprobeerd worden de ontsteking vrij te leggen. Als dit gebeurd is zal dit dirict een enorme verlichting zijn, en dus resulteren in een minder kreupel paard. U dient er zelf wel voor te zorgen dat de hoef enkele dagen schoon gehouden word. In sommige gevallen zal een hoefverband worden aangelecht of zelfs een verbandijzer nodig zijn.


Een hoefzweer/blein ontstaat doordat het paard op een scherp voorwerp trapt bijvoorbeeld een stuk hout of een steen. Ook kan een nageltred of een nageldrukking de oorzaak zijn van een ontsteking. Als door een van deze oorzaken bacterien in het leven terecht komen dan ontstaat er een ontsteking.

 

 

 

Opbellen